Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!

Για την μεγάλη γιορτή :

Πολλές οι Μαρίες, αλλά υπάρχει πρόβλημα. Οι μισές bloger-ίνες που τις λένε Μαρίες, δεν το έχουν κοινοποιήσει, έχουν ψευδώνυμα. Έτσι δεν μπορώ να τις ευχηθώ μία μία ονομαστικά. Και τα σκάγια παίρνουν και τις υπόλοιπες, να μη φανεί ότι άλλες εύχομαι κι άλλες όχι.

Γενική λοιπόν η ευχή : Γερές και ευτυχισμένες. 
Ιδιαιτέρως και επιπροσθέτως εύχομαι σε μία Μαρία  ότι επιθυμεί να το πάθει ( !! :)) , σε μία άλλη σύντομα κοντά μας, γερή κι ευτυχισμένη και σε μία ακόμα αντοχή και καλύτερες μέρες.

Πολλά φιλιά ! Σε όλες σας !! Θεωρώ ότι με κεράσατε !!

Μαρία 1 : εδώ !!

Μαρία 2 : εδώ !!

Μαρία 3 : εδώ !!    

Και τώρα... ειδική αφιέρωση... σε Μαρίες αλλά όχι μόνο. Μια που κάθε γιορτή συχνά τελειώνει με ένα πάρτυ... 

Από τα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ !! 

Το τραγούδι που ξεκίνησε από παράγκες νέγρων, πήγε σαν spiritual και Southern Blouse στις εκκλησίες τους 100 περίπου χρόνια πριν (!!) και μετά το πήραν τζαζίστες, κιθαρίστες, του κράτησαν τα λόγια και το έκαναν χορευτικό. 

Μη ξενερώνετε !! Το τραγούδι ξεκίνησε σαν περιγραφή της διάβασης των Εβραίων που τους κυνηγούσε ο Φαραώ μεσα από τη Νεκρή Θάλασσα (Παλαιά διαθήκη). Όμως στη συνέχεια πήρε αλληγορική σημασία και έγινε ένας από τους ύμνους των απανταχού καταπιεσμένων (κάθε χρώματος, πιστεύω, φυλής) από τους κάθε λογής "διώκτες" και "Φαραώ". Γι αυτό το οικειοποιήθηκαν πολλές επαναστατικές οργανωσεις. Για τις οποίες "Μαίρη" είναι ο δυστυχισμένος λαός και Φαραώ οι εκμεταλλευτές και οι διώκτες του. 

Ο  Bruce Springsteen το απογείωσε τραγουδώντας το στην δική του εκδοχή, παίζοντας το με πολυμελές μουσικό συγκρότημα-ορχήστρα (μετρηστε κιθάρες, πιάνα, μπασίστες, vocals, κορνέτες, ακορντεόν και βάλε...) και ένα τυφλό βιολινίστα, από τους πιο καλούς για συγκρότημα εκείνη την εποχη . Το έχει παίξει πολλές φορές ο Springsteen, εδώ στην καλύτερη εκτέλεση του. !! 

Μαρία 4 : εδώ !!    <<<<<<<

Και για να μη ξεχνιόμαστε... απολαύστε το ίδιο τραγούδι στα Ελληνικά με τον Μανώλη Ξυδούς, ένα επαναστάτη καλλιτέχνη, που η καρδιά του αλλά και η ζωή που έκανε για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα του τον πρόδωσαν το 2010. 

Μετά που πήρε τα δικαιώματα και το μετέφερε στα Ελληνικά, ο ίδιος ο Bruce Springsteen  είπε ότι η εκτέλεση του Μανώλη ήταν από τις καλύτερες (εν μεσω πολλών άλλων σε διάφορες γλώσσες, από διάσημα συγκροτηματα) κι ας μην είχε πολυμελή ορχήστρα και πανάκριβα ακουστικά μέσα. Φωνητικά στον Μανώλη έκανε ο Φ. Πλιάτσικας και ενορχήστρωση το συγκρότημα KollektivA. Φοβερή δουλειά !!

Μαρία 5 : εδώ !!    <<<<<<<<< 

5 σχόλια:

 1. Ευχαριστώ αφού θέλω να πιστεύω ότι μιά απ'ολες είμαι κι εγώ. Λες να πρόλαβα πρώτη αυτή τη φορά?

  Αυτό με τα κίτρινα δεν μ αρέσει. Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να τις χαίρεσαι όλες:))

  Εχεις και πολλές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρόνια πολλά σε όλο το κόσμο μέρα που είναι και φυσικά στις Μαρίες σου!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν μπορούσα παρά να διαλέξω το τραγούδι που προόριζες για μια "Μαρία 4". Πραγματικά εξαιρετικό τραγούδι. Και πολύ καλές οι πληροφορίες που παραθέτεις γι' αυτό. Ξέρω ότι δεν προόριζες αυτό για μένα, αλλά αφού δεν είχε ονοματεπώνυμο και τελικά βλέπω ότι δεν πέρασε κάποια άλλη να το πάρει...... έκανα, ότι θα έκανα και αν έβρισκα μια τούρτα να περιμένει. Πήρα το καλύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι.
  Και του χρόνου να είσαι καλά.

  Υ.Γ. Εννοείται ότι εκτιμώ και την ελληνική εκδοχή του Μ. Ξυδούς. Αλλά ορχηστρικά μου πήγαινε του Springsteen.

  ΑπάντησηΔιαγραφή