Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Αγγέλα ?

Η Αγγέλα, ήρθε, είδε (όσα "έπρεπε"), άκουσε (όσα έπρεπε, ίσως χωρίς εισαγωγικά, η βοή του πλήθους μπορεί να ακούγονταν) και έφυγε. 

Δεν ήρθε για να μας λύσει τα προβλήματα. Την πρήξανε να έρθει. Ακόμα και οι δικοί της. "Χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητα η Ελλάδα. Υποφέρει και δεν πας ούτε εθιμοτυπική επίσκεψη. Ντροπής". 

Σιγά μη περίμενε να έλθει για να μάθει τι γίνεται εδώ. Τα χάλια μας τα ξέρει. Ότι ΔΕΝ θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας επίσης το ξέρει. Αλλά θέλει να της λέει ο Αντωνάκης το "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας" και εκείνη να του τραγουδά "Θέλω να σ' ακούω να το λες".  Φτιάχνεται έτσι, τι να κάνουμε τώρα... 

Εμείς τι κάνουμε... πέρα από το να της δείχνουμε πόσο την "αγαπάμε" στους δρόμους και στις πλατείες... 

ΠΟΛΥ καλά κάναμε, μη νομίζει ότι μας πηδάνε άνευ βαζελίνης και μας αρέσει κι όλας ! (με το μπαρδόν). 
Αλλά δεν φτάνει αυτό... Πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε τι σκ@τά κάναμε στο παρελθον με αποτέλεσμα να τα τρώμε τώρα  και να βάζουμε και στην κατάψυξη μη λείψουν στα παιδιά μας. 

Γιατί... από μεταπολίτευση και μετά... λόγω αντίδρασης... φύσηξε "αριστερός αέρας" στη χώρα. Αλλά περίεργος αέρας... ντόπια συνταγή... Αριστερά οι καρδιά, το πορτοφόλι δεξιά. Φανφάρες σοσιαλιστικές, επαναστατικές, ακροαριστερές μερικές φορές αλλά το κομπόδεμα πάχαινε. Το αριστερό, το κόκκινο, το ροζ, το πορτοκαλί γίνονταν πλαστική σημαία και σύνθημα. Αλλά στην πράξη... 

- ρουσφέτια, ψιλοπαρανομίες και μικρο-λαμογιές σε καθημερινή βάση

-  παράνομοι διορισμοί

- γρηγορόσημα σε υπαλλήλους για να μας εξυπηρετήσουν γρηγορότερα "από τους άλλους" . Μάγγες εμείς ! 

- φαντάροι οι κανακάρηδες μας "εδώ κοντά". Στην επόμενη γωνία αν γίνεται, να πηγαινοέρχεται με τα πόδια. Όλο και κάποιο θείο ή φίλο ή γνωστό στρατιωτικό είχαμε... Ναι, από αυτούς που όλο τον άλλο χρόνο λέγαμε "χούντα" και "φασισταριό". 

- μαύρο χρήμα που κερδίζαμε από τους μετανάστες. Που δεν τους πληρώναμε και κλέβαμε το ΙΚΑ. Ναι το Ι.Κ.Α. που δεν έχει τώρα να μας δώσει... Και φυσικά η εκμετάλλευση των μεταναστών εκμετάλλευση αλλά δεν τους δίναμε και πολύ αέρα. Όχι όλα ίσωμα (μέχρι που τον αέρα αρκετοί από αυτούς τον πήραν μόνοι τους, έγιναν και πολλοί ... και τώρα τρέχουμε !) 

- διόρωφο είχαμε ; πολυκατοικία χτίζαμε. Και η πολεοδομία σφύραγε αδιάφορα. Ξύλο έπαιζαν σε μερικές οι υπάλληλοι ποιος θα "εξυπηρετήσει" τον ματσό πελάτη (αληθινό γεγονός !!) . Που άφηνε το κατι τις του για να κάνουν τα στραβά μάτια. 

- υπερωρίες υπαλλήλων από το σπίτι ή εφημερίες νοσοκομείων από το κινητό.

- φακελάκια "για να γίνει καλά η δουλειά" σε γιατρούς.

- ιατρικά παραπεμπτικά για εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα όταν τα απαιτούμενα όργανα για αυτές τις εξετάσεις τα είχαμε αγοράσει και σάπιζαν στα υπόγεια των Δημόσιων Νοσοκομείων. 

- διακοπές παντού ανα τον κόσμο με διακοποδάνεια και κάρτες. 
Τρώγαμε λεφτά που δεν είχαμε και δεν θα είχαμε, μας έπιαναν μακάκες οι τράπεζες με τις διαφημίσεις τους και τώρα μας φταίνε. (φταίνε, αλλά όχι μόνο εκείνες, μη τρελλαθούμε. Σαν την παρθένα που την πέτυχε ο ντελικανής "σε μια στιγμή αδυναμίας...")

- Με τα Πόρσε Καγιέν (ρεκόρ πωλήσεων Πόρσε (%) στην Ευρώπη) να πηγαίνουμε για φραπεδιά στις πλατείες και να πουλάμε μούρη. Και με τα ρολόϊ των 2000 Ευρώπουλων στο χέρι (το φτηνότερο !) γιατί αλλιώς δεν θα μας πρόσεχε η γκόμενα ! 

- να τα χρυσαφικά και τα πανάκριβα γυναικεία ντεσού που δεν τα άντεχε το πορτοφόλι (του μπαμπά, του γκόμενου, του συζύγου, η δουλειά) . Ναι... αυτά που τώρα δυστυχώς μερικές αναγκάζονται και τα πουλάνε στη ζούλα... 

- ένα αυτκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας σε ΜΕΣΟ-αστικές οικογένειες. Δύο σε πολλές μικροαστικές. Και δεν θεωρούνταν πολυτέλεια.  

- Είχαν αρχίσει και οι ιδιωτικές πισίνες σε μερικά προάστεια... Τι... να έχει η Σούλα που μέχρι προχθές δεν φορουσε βρακί στον @ώλο και να μην έχουμε εμείς ! Ντροπής !! 

- έξω συχνά και γλέντι. "Να πάμε κάπου έξω να φάμε" δεν λέγαμε ; Πόσο συχνότερα από όσο αντέχαμε ; 

- υποβρύχια να γέρνουν, να γεμίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από μεσάζοντες... Χοντρές δουλειές... 

- Δρόμοι γκιλοτίνες και εργολάβοι που θησαύριζαν... Και επειδή μπουζίνα (business) και ΜΜΕ πάνε μαζί... ποιος να τους ακουμπήσει... Να τον πιάσουν οι τηλε-εισαγγελείς του δικού τους καναλιού μετά στο στόμα τους...   

Ναι... μη σας κακοφαίνεται... ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ο Πάγκαλος με το περιβόητο "μαζί τα φάγαμε" και το ξέρουμε ΟΛΟΙ αυτό. Ναι, ΜΑΖΙ τα φάγαμε. Για χρόνια. Με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο. Άλλος λίγα και άλλος πολλά. Οι πολλοί από λίγο, οι λίγοι από πολλά, οι ελάχιστοι από ΠΑΡΑ πολλά. 

Ωραία περνάγαμε ! Μέχρι που μας σκούντηξαν, ξυπνήσαμε, τέλειωσε το όνειρο  και άρχισαν οι σφαλιάρες ! Βροχή ! (εδώ πάλι, η σφαλιάρα αντιστρόφως ανάλογη. Οι πολλοί φάγαμε - και τρώμε - τις πολλές σφαλιάρες, οι λίγοι τρώνε λιγότερες, οι ελάχιστοι... "ποια κρίση" ;) . 

Το Σύστημα αδικεί. Αλλά πάντα το Σύστημα ΕΤΣΙ αδικεί. Όχι μόνο εδώ, ούτε μόνο τώρα. Διαχρονικά και παντού... 

Και συνειδητοποιήσαμε τα ΜΕΓΑΛΑ μας σφάλματα. Και καταλάβαμε τι καθίκια μας κυβερνούσαν, ποιούς ψηφίζαμε και ποιούς πιστεύαμε (γιατί τους χρειαζόμαστε κι όλας, μας βόλευαν). 

Δικαίως τα βάλαμε με τους πολιτικούς και με ολάκερο το διεφθαρμένο σε μεγάλο βαθμό σύστημα. Όχι μόνο δεν μας μάζευαν, έτριβαν τα χέρια τους, είχαν πελατεία ευχαριστημένη, μας φώναζαν "κι άλλο !" (βλέπε Χρηματιστήριο). 

Δικαίως τα βάζουμε με την Αγγέλα και τους ξένους που τώρα μας την πέφτουν από παντού. Τόσα χρόνια δεν έβλεπαν ; Δεν ήξεραν ; Τώρα τους έπιασε ο πόνος ; 

Όμως για τις τεράστιες ευθύνες των ντόπιων πολιτικών και των  δημοσιογράφων, όπως και των ξένων που μας επιβουλεύονται (με εκτελεστές των εντολών τους τούς εδώ σφουγγοκωλάριους και τα πάντα πρόθυμα ντόπια γιουσουφάκια τους) έχω γράψει αρκετές φορές. Και μπορεί να ξαναγράψω, είναι μεγάλο το θέμα. 

Είπα όμως σήμερα να πω κάπως πιο αναλυτικά και για την καμπούρα μας. Μεταξύ μας... και εμείς... τόσο καιρό... το χέρι στο γλυκό... 
  
Μακάρι η νεότερες γενιές να έχουν περισσότερο μυαλό. Γιατί δεν γίνεται, κάποτε θα τελειώσει η καταιγίδα. Θα πάρει χρόνο (και δεν ξέρω τι άλλο) αλλά κάποτε θα τελειώσει. Ας μείνει σαν δίδαγμα τουλάχιστον... 

Σε άλλο κλίμα : έβγαλα γρήγορα την προηγούμενη ανάρτηση, είχε κάποιες στιγμές ευθυμίας αλλά την έφαγε η επικαιρότητα. Αν δεν την προλάβατε, από κάτω είναι. όπως και στο άλλο μου μπλογκ η νέα (χθεσινή) συνέχεια του διηγήματος μου 


12 σχόλια:

 1. Αχ βρε GiP πόσο δίκιο έχεις!
  Ναι καλέ,μαζί τα φάγαμε και ας λέμε ότι τα έφαγε όλα ο.......διπλανός!

  Το σύστημα GiP δεν είσαι εσύ,εγώ και η γάτα μου(αν είχα) αλλά όλοι εμείς.
  Όταν επιμένουμε να διαχωρίζουμε το κράτος(αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε καταραμένο σύστημα ,άλλα εννοούμε το κράτος) ) από τους πολίτες είναι σαν να θέλουμε να αποποιηθούμε τις ευθύνες που και εμείς έχουμε,γιατί έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε μονίμως σε άλλους τις ευθύνες και πιο συγκεκριμένα στο απρόσωπο κράτος......και καθαρίσαμε.
  Λες και εμείς δεν είμαστε μέλη αυτού του σχηματισμού που ονομάζεται κράτος.
  Πολύ βολική θέση.
  Όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας,εικόνα μας είναι και μας μοιάζει.
  Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες των επιλογών μας και των πράξεων μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πες τα ΑΡΧΗΓΕ!
  Ολα τα περιμένουμε από το κράτος...λες και εμείς δεν είμαστε συμμέτοχοι!
  Οπως αναφέρει και η Χριστίνα...

  Είπες όσα κάθε σώφρων ήθελε να φωνάξει!
  Με τις ευθύνες μας αναγνωρισμένες!
  Με τις επιλογές μας και τα λάθη μας καταγεγραμμένα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kοίτα εγώ έφαγα τα περισσότερα και τώρα βαριέμαι που θέλουν να μου τα πάρουν πίσω να μιλάω για τα ίδια... πήρα ένα τόνο μούστο και κάνω πετιμέζι και δεν μου λείπει καθόλου η κρυόμπλαστρη που παίζει με τον πόνο μας!

  Πολλές πολλές Καλημέρες :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν έχεις άδικο σε όσα λες. Το λεπτό σημείο όμως ξέρεις ποιο είναι φίλε μου Γιώργο; Να σου το πω από τη δικιά μου τη σκοπιά. Διαβάζοντάς το έλεγα μέσα μου: "Πω πω τι έκανε ο ένας και πόσα έφαγε και ποιο βίσμα έβαλε για να φέρει το γιο του το φαντάρο δίπλα στο σπίτι και πω πω τι έκανε ο άλλος..."! Δεν είπα "Τι έκανα εγώ" κι αυτό είναι το πρόβλημα. Δε συνειδητοποιούμε την ευθύνη που έχουμε, ο καθένας χωριστά, αντιθέτως κοιτάμε πάντα έξω από τον οίκο μας. Την ευθύνη μας έχουν μάθει να τη ρίχνουμε πάντα στους άλλους και ποτέ να μη στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις έτσι όπως πρέπει. Πρώτα φίλε Γιώργο πρέπει να αλλάξω εγώ και μετά οι άλλοι, μόνο τότε υπάρχει ελπίδα και μόνο τότε μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη Μέρκελ και στην κάθε Μέρκελ αδιαφορώντας για την ύπαρξή της.

  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αχ βρε Γιώργο...μέρα που διάλεξα να περάσω να σε δώ!
  Σ'έπιασε βλέπω η Παγκαλειάδα σου οπότε καλύτερα να πηγαίνω...
  Πέννα έγραψες? Να περάσω ή...δεν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μια χαρά τα λες και καλύτερα δεν γίνεται.
  Με μια διαφορά. Η δική μου και η δική σου τσέπη άδειασε και αν την γυρίσεις ανάποδα κέρμα δεν θα πέσει... αυτές που ακόμη έχουν ποιός τις πλησίασε άραγε.
  Αυτούς τους έχουμε και τους καμαρώνουμε και νταχτιρντί τους κάνουμε μην ενοχληθούν από την καλοπέρασή τους και τη χλιδή τους.
  Καλά καμωμένα όλα αλλά τα ρουσφέτια ζουν και βασιλεύουν ακόμη.
  Τι να σου πω ότι είμαι από 29/9 πέρυσι σε σύνταξη και λεφτά ακόμη δεν είδα και με μεγάλη αμφιβολία μου λένε πως ίσως τέλος Νοεμβρίου να πληρωθώ ενώ συνάδελφος με βαθμό Δ/ντη που πάντα ήξερε να ελίσσεται, να γλύφει και να λαμογιάζει έφυγε 2 μήνες αργότερα από εμένα και έχει ήδη πληρωθεί.
  Τι να την κάνεις λοιπόν την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια.
  Το ραγιαδιλίκι ποτέ δεν θα σταματήσει μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά του, το ρουσφέτι, το λάδωμα, τη λαμογιά, το γλύψιμο.... και μη χειρότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σωστά τα λες Γιώργο! Έτσι φτάσαμε εδώ! Βέβαια συμφωνώ με τον Τελευταίο στο σημείο που αναρωτιέται : "Τι έκανα εγώ"
  Συμφωνώ πάντως, αλλά σκέφτομαι κιόλας μήπως όλη αυτή χλίδα μέσα στην οποία ζήσαμε ή είδαμε πολλούς να ζούνε πήγασε από κείνη την εντολή που μου είπε μια φίλη μου διευθύντρια υποκαταστήματος μεγάλης τραπέζης ότι έλαβε εκεί γύρω στο 93-94.
  Η εντολή από την κορυφή της τράπεζας ήταν:
  Χρεώστε όσο μπορείτε τους πελάτες σας
  Και έτσι ήρθαν οι δέκα κάρτες, και τα διάφορα δάνεια που ο καθένας μπορούσε να πάρει πάρα πολύ εύκολα.
  Άραγε αυτό το : Χρεώστε τους από που ήλθε; Και γιατί ήλθε;
  Βέβαια τις ευθύνες μας τις έχουμε. Αλλά μέχρι το μαζί τα φάγαμε υπάρχει απόσταση. Ξέρει κανείς κανέναν μας εδώ μέσα να έχει πάρει μίζα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για κρατικές προμήθειες. Έχει κανείς εδώ σχέση με κάποιον που δέχτηκε να υπερτιμολογηθούν τα Ολυμπιακά έργα; Έχει κανείς μας σχέσεις εδώ μέσα με το μηντιακό σύστημα το οποίο επέβαλε τις κυβερνήσεις που ήθελε ή τα άτομα που ήθελε σε καίριες θέσεις;
  Εχουμε τις ευθύνες μας, κι εγώ πρώτος γιατί έχωσα κάποτε στην τσέπη κλητήρα 15.000 δρχ(αυτή ήταν η ταρίφα) για να πάρω αντίγραφο οικοδομικής άδειας από πολεοδομία! Άρα είμαι κι εγώ διεφθαρμένος. Αλλά αυτά που φαγωθήκανε για να θεριέψει το χρέος μας εγώ ή κάποιος άλλος εδώ μέσα δεν νομίζω ότι ήταν στο γεύμα ή στα γεύματα εκείνα.
  Νομίζω όμως ότι τώρα πολλά θα μπορούσαν να είναι στο χέρι μας. Αλλά θα το απλώσουμε ή θα λουφάξουμε; Και δεν μιλάω για βία και τέτοια.
  Καλό βράδυ να έχετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τώρα μη τα πάρω άρχισες και'συ το παραμύθι φταίω εγώ ,φταίς εσύ,φταίει και ο χατζιπετρής.
  Εγώ ξέρεις που φταίω ότι πίστεψα τα καθίκια και τα ψήφισα και μου κλεψαν το μεροκάματο το μέλλον των παιδιών μου.
  Οχι επειδή φίλησε ο καθένας κατουρημένες ποδιές για ένα ρουσφέτι να χάνει το σπίτι του τώρα και οι βολεμένοι να μην ξηλώνονται αλλά να τα βγάζουν και έξω απ'τη χώρα!
  Τους είδες πως καλύπτει ο ένας τον άλλον ούτε πρόκειται ν'αποδοθεί δικαιοσύνη σε κανένα σκάνδαλο εσύ και'γω θα πληρώσουμε το μάρμαρο γιατί είχαμε το θράσος να βελτιώσουμε λίγο τη ζωή μας!
  Λέω ν'αφήσουμε τις κλάψες και να δούμε πως θα καθαρίσουμε τον κόπρο της βουλής έχεις κανένα σχέδιο??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 彡♡°
  Não entendi direito por causa do tradutor... mas fiquei triste com o que entendi.
  Deixo um abraço solidário.
  Boa continuação da semana.
  Beijinhos.
  Brasil
  ¸.•♫°`♡♡彡

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μια χαρα τα εγραψες!!!!!!!!
  Εγω περασα σημερα για να σου δωσω ενα βραβειακι:)Περασε απο το σπιτικο μου για την παραλαβη!!!Καλο απογευμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Είμαστε κωλολαός, κατατσεκαρισμένο αυτό!
  Θρησκεία μας έχουμε την "πουλ μπουρ", και
  ιδεολογία μας το "τζάπα μάγκες"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Διαβαζω το κειμενο, διαβαζω και τα σχολια, σκεφτομαι και το τελευταιο δικο μου ποστ που κινειται πανω κατω στο ιδιο μοτιβο και το μονο που μου ερχεται ειναι να σκεφτω πως ΟΛΟΙ εχουν δικιο σε οσα λενε. Το νομισμα εδω ειναι πολυδιαστατο και φυσικα ειναι πολυ σημαντικο ως προς τη λυση ενος προβληματος να βρεθει η αιτια του πρωτα. Ομως ειμαστε στο χειλος του γκρεμου, ουτε η επιθεση ουτε και η αμυνα θα βγαλουν πουθενα, μενει μονο ενα βημα και τερμα. Ας κοιταξουμε λοιπον στον καθρεφτη κι ας αναλογιστουμε οχι μονο τι καναμε και τι οχι, οχι μονο που φταιξαμε και που δεν, αλλα ΤΩΡΑ τι κανουμε...τωρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή